FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító

Zöldségeket és gyümölcsöket dolgoz fel, tartósít; konzerveket, készételeket gyárt.

Feladatai:



növényi eredetű nyersanyagok mennyiségi, minőségi átvétele, minőség szerinti osztályozása;
előkészítő műveletek végzése, pl. mosás, szár-, mag-, héj eltávolítása, osztályozás, aprítás, lényerés, létisztítás;
zöldségfélék feldolgozása, pl. hőkezelés, vegyszerrel való tartósítás, hőelvonás, szárítmány készítése, hőkezelés, savanyúság készítése;
gyümölcsök feldolgozása, pl. befőttek készítése, gyorsfagyasztott termékek előállítása, szárítmány készítése, gyümölcslé előállítása, gyümölcssűrítmény készítése;
ételízesítő előállítása;
csomagolóanyagok előkészítése, csomagolás végzése;
tisztítási, fertőtlenítési feladatok elvégzése;
minőségbiztosítási feladatok elvégzése.

Jellemző munkakörök:



Gombaválogató
Gyógynövény filterező
Gyógynövény tasakoló
Gyógynövény-feldolgozó
Gyógynövényszárító
Gyógynövényválogató
Gyümölcs tartósító
Gyümölcsfeldolgozó
Gyümölcsléfejtő
Gyümölcsválogató, osztályozó
Káposztasavanyító
Mustárfeldolgozó
Paprikamolnár
Savanyító
Szőlőválogató, -osztályozó
Zöldség szárító
Zöldség tartósító
Zöldségfeldolgozó
Zöldségválogató, osztályozó

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



3113 Élelmiszer-ipari technikus
8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top