FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

7111 Húsfeldolgozó

Átveszi és bontja az állatokat, előállítja, feldolgozza és/vagy tartósítja a húst, halat, fogyasztásra alkalmassá teszi a terméket.

Feladatai:



mennyiségi és minőségi átvétel;
az állat elkábítása ütéssel vagy árammal, a hátsó lábak rögzítése;
az elkábult állat felfüggesztése, leszúrása, vagy a nyaki erek átvágása;
marha vagy juh bőrének lefejtése, sertés perzselése, baromfi forrázása és kopasztása;
a test felhasítása, a belső részek eltávolítása, az emberi fogyasztásra alkalmas részek mosása, különválasztása, aprítása és feldolgozása;
a hús füstöléssel és pácolással való tartósítása;
hús és hal kicsontozása, felvágása és tisztítása eladáshoz vagy további feldolgozáshoz;
összetevők elkészítése, kolbászok és hasonló termékek készítése daraboló-, keverő- és formázógépek segítségével;
hús, hal és kapcsolódó élelmiszerek főzése vagy más módon történő elkészítése eladásra;
hús vagy hal értékesítése a vásárlóknak, beleértve a termékek becsomagolását, mérését és felcímkézését, és az áru ellenértékének átvételét;
tűz-, munkavédelmi és környezetvédelmi előírások betartása.

Jellemző munkakörök:



Állatbontó
Állatkábító
Állatszúró
Baromfibontó
Baromfidaraboló
Baromfifeldolgozó
Belező, begyező
Bélfeldolgozó
Böllér
Csirkemell-filéző
Csontozó
Disznósajtkészítő
Halfeldolgozó
Halhentes
Hentes és mészáros
Hús- és szalonnasózó, pácoló
Húsaprító
Húselőkészítő
Húsfüstölő
Húsipari termékgyártó
Húsosztályozó
Hús-sózó
Hússzeletelő
Kézi csontozó (húsipari)
Kolbászkészítő
Kolbászpározó
Májazó
Mészáros
Nyúlfeldolgozó
Pácoló, fűszerező
Pulykadaraboló
Sertéscsontozó
Sonkafőző
Sonkatöltő
Szalámitöltő
Szalonnasózó
Szárazáru készítő
Zúzapucoló
Zsigerelő
Zsírolvasztó

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



3113 Élelmiszer-ipari technikus
8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top