TEÁOR számok

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere

10 Élelmiszergyártás

Ebbe az ágazatba tartozik a mezőgazdaság, erdő- és halgazdálkodás termékeinek feldolgozása, ezekből emberi vagy állati felhasználásra készített élelmiszerek készítése, továbbá számos olyan köztes termék előállítása, amelyek közvetlenül nem élelmiszerek. E tevékenység gyakran eredményez értékes vagy kevésbé értékes melléktermékeket (például a vágóhídon a bőr, az étolajgyártásban az olajpogácsa).

Az ágazat további bontását a termékek határozzák meg: hús, hal, gyümölcs, zöldség, zsír és olaj, tejtermék, gabonaőrlemények, takarmány és egyéb élelmiszerek. A termelés végezhető saját számlára vagy harmadik fél részére (például: állat bérvágása).

A feldolgozóiparba tartoznak azok a tevékenységek is (például a pékség, tésztaüzlet, a hentes és mészáros stb., akik saját terméküket árusítják), amikor a gyártók a gyártással együtt kiskereskedelmi tevékenységet is folytatnak, még akkor is, ha a termék kiskereskedelmi értékesítése a gyártó saját üzletében történik. Ahol viszont a feldolgozás minimális mértékű és nem vezet igazi átalakításhoz, a gazdasági egységet a G (Kereskedelem, gépjárműjavítás) nemzetgazdasági ágba kell besorolni.

Az 56-os (Vendéglátás) ágazatnál említetett feltételek mellett történhet élelmiszer előállítás közvetlen fogyasztásra.

A vágóhidak hulladékának és melléktermékeinek feldolgozása takarmány céljára a 10.9-es alágazatba tartozik, az élelmiszer- és italtermékek előállítása során keletkező hulladék feldolgozását másodlagos nyersanyaggá a 38.3 alágazat, az élelmiszer- és italhulladék kezelését pedig a 38.21 szakágazat tartalmazza.
Nem ebbe az ágazatba tartozik az ételek elkészítése azonnali (pl. éttermi) fogyasztásra.
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top