FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

5135 Cukrász

Cukrászsüteményeket, fagylaltokat, fagylaltszerű készítményeket kisipari módszerrel állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

Feladatai:



recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (pl. liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése;
a felhasználandó anyagok tisztítása, darabolása, ízesítése és elkészítése;
technológiai munkák elvégzése (sütés, főzés, gőzölés, hűtés és fagyasztás);
az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel történő formálása, alakítása;
a kész- vagy félkész termékek tárolása vagy tartósítása hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon;
az egészségügyi és higiéniai előírások betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztán tartása, a kezelésére bízott munka- (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök szakszerű használata, karbantartása.

Jellemző munkakörök:



Fagylaltkészítő
Karamell cukrász
Lágyfagylaltos
Marcipánfigura készítő
Süteménykészítő
Tortakészítő

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



5134 Szakács
7114 Pék, édesipari termékgyártó
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top