FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

2223 Dietetikus és táplálkozási tanácsadó

A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.

Feladatai:



megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése, az étel biztosítása egészséges egyének vagy betegcsoportok számára;
az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése, amelyek a felszolgált, illetve az elfogyasztott ételek tápértékén alapulnak;
táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése, egyének és közösségek oktatása, képzése a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében;
a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése;
táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele tudományos konferenciákon.

Jellemző munkakörök:



Dietetikus tanácsadó, oktató
Élelmezési tanácsadó
Élelmezési üzemvezető dietetikus
Élelmezésprogramozó
Élelmezésszervező
Élelmezésvezető
Élelmezési menedzser
Laktációs szaktanácsadó
Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó
Táplálkozási tanácsadó
Táplálkozáskutató
Terápiás dietetikus

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



2212 Szakorvos
2231 Ápoló (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)
3311 Ápoló, szakápoló
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top