TEÁOR számok

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere

47 Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár)

Ez az ágazat tartalmazza az új és használt áruk átalakítás nélküli értékesítését a nagyközönség, elsősorban a lakosság részére, személyes vagy háztartási célú fogyasztásra, illetve felhasználásra, üzletekben, áruházakban, piaci és utcai standokon, csomagküldő szolgálatokon, házaló kereskedőkön, fogyasztási szövetkezeteken stb. keresztül.

A kiskereskedelem további osztályozása elsődlegesen az értékesítés helye szerint történik (bolti kiskereskedelem: 47.1-47.7; nem bolti kiskereskedelem: 47.8 és 47.9). A bolti kiskereskedelem magában foglalja a használt áruk kiskereskedelmét is (47.79). A bolti kiskereskedelemben megkülönböztetjük az áruk szakosodott (47.2- 47.7) és nem szakosodott (47.1) kiskereskedelmét. Ezek az alágazatok az eladott áruk fajtái szerint még tovább bonthatók. A nem bolti kiskereskedelmet az értékesítés módjának megfelelően soroljuk be a piaci kiskereskedelem (47.8) vagy az egyéb nem bolti kiskereskedelem (47.9) körébe. Ez utóbbiba tartozik pl. a csomagküldő, a házaló kiskereskedelem vagy az értékesítés automatán keresztül.

Ezen ágazatban az értékesített áruk köre érthető okokból az ún. fogyasztási javakra korlátozódik. Ezért nem tartoznak ide azok az áruk, amelyek általában nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, így pl. a különböző gabonafélék, ércek, ipari gépek és felszerelések stb.

Ebbe az ágazatba tartoznak még:


- az olyan kereskedelmi egységek, amelyek széles közönségnek értékesítenek, gyakran minta után, olyan termékeket, mint pl. írógépek, papíráru, festék, faáru, amelyek nem kizárólag személyes, vagy háztartási célt szolgálnak. Az áruk szokásos kezelése pl. szortírozása, szétszedése, keverése a kiskereskedelemi tevékenység keretében is idetartozik, ha nem változtatja meg azok jellegét.

Ezen ágazatba tartozik a bizományosi, ügynöki kiskereskedelem, valamint az aukciósházak kiskereskedelmi tevékenysége.

Nem ebbe az ágazatba tartozik:


- a mezőgazdasági termékek termelői értékesítése, lásd: 01 ágazat
- a feldolgozóiparba tartozó termékek előállítása és termelő általi értékesítése, lásd: 10-32 ágazatok
- a gépjárművek, motorkerékpárok és alkatrészeik kereskedelme, lásd: 45 ágazat
- a gabona-, érc-, nyersolaj, ipari vegyi anyag, vas és acél, ipari gépek és felszerelések kereskedelme, lásd: 46 ágazat
- az étel- és italértékesítés helyszíni fogyasztásra és elvitelre, lásd: 56 ágazat
- a személyi használatú háztartási cikkek kölcsönzése a lakosságnak, lásd: 77.2