TEÁOR számok

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere

46 Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár)

Ebbe az ágazatba tartozik a saját számlás, illetve az ügynöki (bizományosi) nagykereskedelem, ideértve a hazai, illetve a nemzetközi kereskedelmet (import/export) is.
Ebbe az ágazatba tartozik - magyar kiegészítés:
A nagykereskedelem az új és a használt cikkek (átalakítás nélküli) viszonteladása kiskereskedőknek; ipari, kereskedelmi, közületi vagy szakmai felhasználóknak vagy más nagykereskedőknek, avagy (magánszemélyként, vállalkozásként) ügynöki, brókeri közreműködés az áruk vételében vagy eladásában.

Az ilyen ügyletekkel foglalkozó vállalkozások közé tartoznak az áruk forgalmazására jogosult nagykereskedők, ipari elosztók, exportőrök, importőrök, beszerzési társulások, illetve a gyártó- vagy bányászati egységek által termékeik marketingje érdekében fenntartott, a más telephelyen működő értékesítési irodák (ahol nem folyik kiskereskedelem), amelyek nem pusztán a gyártó- vagy bányászati egységtől közvetlen kiszállítással teljesítendő rendelések felvételét végzik. Idetartoznak az árutőzsdei brókerek, megbízásos kereskedők és ügynökök, a mezőgazdasági termékek marketingjével foglalkozó beszerzési és értékesítési társulások.

A nagykereskedelembe tartoznak a nagykereskedelmi értékesítés keretében végzett szokásos tevékenységek, úgymint az áruk felvásárlása, válogatása, osztályozása nagy tételben, ömlesztett áruk újracsomagolása, elosztása kisebb kiszerelésben (pl. gyógyszerek esetében); az áruk raktározása, hűtése, kiszállítása, üzembe helyezése, részvétel eladásösztönzésben, címketervezés.

Nem ebbe az ágazatba tartozik:


- a gépjárművek, lakókocsik és motorkerékpárok nagykereskedelme, lásd: 45.1, 45.4
- a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelme, lásd: 45.31, 45.40
- a bérbeadás, lízingelés, lásd: 77 ágazat
- a szilárd anyagok csomagolása, és a folyékony vagy gáznemű anyagok palackozása díjazásért vagy szerződéses alapon (beleértve az elegyítést és a szűrést is), lásd: 82.92

Nem ebbe az ágazatba tartozik - magyar kiegészítés:


- a tea csomagolása, beleértve a tea filterbe töltését is, lásd: 10.83