TEÁOR számok

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere

43 Speciális szaképítés

Ebbe az ágazatba tartoznak a szakosodottan végzett szaképítési tevékenységek, pl. épület és egyéb építmény egyes részeinek építése, valamint a kapcsolódó előkészítő munkák végzése. Ezek a munkák általában a különböző építményeknél bizonyos szempontból azonos szakképzettséget vagy eszközöket igényelnek. Ilyen például a cölöpverés, az alapozás, a vasszerkezet építése, a betonozás, a falazás, a kőlerakás, az állványozás, a tetőfedés stb., de a nem saját előállítású acélszerkezet felállítása is idetartozik. A szaképítés szakosodott tevékenységeit általában alvállalkozói szerződések alapján végzik, ám különösen a javításokat, közvetlenül az építmény tulajdonosa részére teljesítik.

Idetartozik minden olyan épületgépészeti szerkezet beszerelése, amelyek az építmény használhatóságához szükségesek. Ezeket a munkákat általában az építkezés helyszínén végzik, egy részük azonban műhelyben is elvégezhető. Idetartozik pl. a csőhálózat, a fűtő- és légkondicionáló rendszer szerelése, az antenna, riasztórendszer szerelése és egyéb villamos munka, a locsolórendszer, a felvonó és a mozgólépcső stb. szerelése. Idetartozik a szigetelési munka (víz, hő, hang), a fémmunka az épületen, a kereskedelmi hűtőrendszer kivitelezése, út, vasút, repülőtér, kikötő stb. világító- és jelzőrendszereinek felszerelése.

Az előbbiek javítása, karbantartása is idetartozik.

Ebbe az ágazatba tartoznak még a befejező építési munkák is.
A befejező építési munkák közé azon tevékenységet sorolhatók, amelyek hozzájárulnak az építmény teljessé tételéhez, kész állapotba hozásához, úgymint üvegezés, vakolás, festés, padló és fal burkolása, illetve befedése olyan anyagokkal, mint parketta, szőnyeg, tapéta stb., padlócsiszolás, befejező ácsmunkák, akusztikai célú munkák, épület külső tisztítása. Az előbbiek javítási munkái is idetartoznak.

Az építési eszköz kölcsönzése személyzettel az adott eszközzel végzett építőipari tevékenységhez tartozik.