FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó

A beérkezett anyagokat átveszi, kezeli, friss és tartós tejtermékeket és sajtkészítményeket gyárt.

Feladatai:



a beérkező alapanyagok mennyiségi, minőségi átvétele;
alapanyag tisztítása, fölözése, zsírtartalom beállítása;
tej hőkezelése (pasztőrözése, hűtése), homogénezése;
tejszínből vajféleségek készítése, tejszínérlelés, köpülés, íróleválasztás végzése, paraméterek beállítása;
savanyított tejtermékek (tejföl, kefír, joghurt stb.) gyártása, pasztőrözött tej beoltása, alvasztása, poharazása;
fogyasztói tej, ízesített tejkészítmények gyártása;
sajttej kezelése, beoltása, alvadék feldolgozása, sajt érlelése;
ömlesztett sajtok alapanyagainak összeállítása, aprítása, ömlesztés;
túró, túrókészítmények gyártása;
sűrítmények, porított termékek előállítása;
különféle termékek csomagolása, tárolása;
minőségbiztosítási feladatok elvégzése;
technológiai és higiéniai előírások betartása;
tisztítási, fertőtlenítési munkák elvégzése;
egyszerűbb karbantartási munkák ellátása.

Jellemző munkakörök:



Elsődleges tejkezelő
Fehérsajtkészítő
Friss és tartós tejtermékek gyártója
Gomolyaalapanyag-készítő
Homogenizáló (élelmiszer-ipari)
Kazeinkészítő
Kazeinörlő
Kefír-, joghurtkészítő
Keménysajt-készítő
Lágysajt-kezelő
Margarinfeldolgozó
Ömlesztettsajt-főző
Sajt- és vajkészítő
Sajtdaráló
Sajtérlelő
Sajtkészítő
Sajtkezelő
Sajtpréselő
Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező
Tejcsomagoló
Tejfejtő
Tejfeldolgozó
Tejföl- és túrókészítő
Tejleszívató, -felöntő
Tejporkészítő
Tejtermék előkészítő
Tejtermékgyártó
Üzemi tejátvevő
Vajkészítő
Vajleszedő
Vajmester

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



3113 Élelmiszer-ipari technikus
8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top