FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

5132 Pincér

Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel vendéglőkben, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari egységekben.

Feladatai:



az üzemeltetéssel kapcsolatos teendők elvégzése;
nyitás előtti teendők előkészítése;
az árukészlet alakulásának figyelemmel kísérése, részvétel az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
a munkaterület, a vendégtér nyitásra előkészítése;
felszolgálás;
a vendég fogadása, leültetése a protokoll-előírások szerint;
a választék ismertetése, ételek és italok ajánlása;
a rendelés felvétele;
a felszolgáláshoz szükséges eszközök előkészítése, a vendégek által választott ételek és italok szakszerű felszolgálása;
a saját munkájának megszervezése;
a felszolgálandó étel és ital minőségének figyelemmel kísérése;
a fogyasztás ellenértékének átvétele, pénztárgép kezelése;
zárás után a vendégek távozásának ellenőrizése, elszámolás elkészítése.

Jellemző munkakörök:



Étkezőkocsi felszolgáló
Éttermi felszolgáló
Főpincér
Hajópincér
Italpincér
Sommelier (borpincér)

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



5113 Bolti eladó
5131 Vendéglős
5133 Pultos
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top