FEOR számok

Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere

3222 Konyhafőnök, séf

Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát.

Feladatai:



receptek és menük összeállítása és kifejlesztése, élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése, élelmiszerkészletek rendelése;
az ételek minőségének figyelése az elkészítés és feltálalás minden fázisában;
az ételek készítésével kapcsolatos kérdések megvitatása a vezetőkkel, dietetikusokkal, konyhai és felszolgáló dolgozókkal;
a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkájának irányítása és koordinálása;
a készletek, berendezések és munkaterületek felügyelete, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak;
az ételek felszolgálási módjának meghatározása és dekoratív módon történő bemutatása;
a szakácsok és más dolgozók eligazítása az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatban;
részvétel a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük figyelemmel kisérése;
különleges ételek és összetett fogások elkészítése, ízesítése és főzése;
higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismertetése és betartatása.

Jellemző munkakörök:



Éttermi műszakvezető
Főszakács
Helyettes séf
Konyhafőnök
Konyhavezető

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:



1332 Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője
3161 Munka- és termelésszervező
5131 Vendéglős
5134 Szakács
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.
Go to Top