FEOR számok
Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere
3222 Konyhafőnök, séf
Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát.
receptek és menük összeállítása és kifejlesztése, élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése, élelmiszerkészletek rendelése;
az ételek minőségének figyelése az elkészítés és feltálalás minden fázisában;
az ételek készítésével kapcsolatos kérdések megvitatása a vezetőkkel, dietetikusokkal, konyhai és felszolgáló dolgozókkal;
a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkájának irányítása és koordinálása;
a készletek, berendezések és munkaterületek felügyelete, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak;
az ételek felszolgálási módjának meghatározása és dekoratív módon történő bemutatása;
a szakácsok és más dolgozók eligazítása az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatban;
részvétel a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük figyelemmel kisérése;
különleges ételek és összetett fogások elkészítése, ízesítése és főzése;
higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismertetése és betartatása.
Éttermi műszakvezető
Főszakács
Helyettes séf
Konyhafőnök
Konyhavezető
1332 Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője
3161 Munka- és termelésszervező
5131 Vendéglős
5134 Szakács
Feladatai:
receptek és menük összeállítása és kifejlesztése, élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése, élelmiszerkészletek rendelése;
az ételek minőségének figyelése az elkészítés és feltálalás minden fázisában;
az ételek készítésével kapcsolatos kérdések megvitatása a vezetőkkel, dietetikusokkal, konyhai és felszolgáló dolgozókkal;
a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkájának irányítása és koordinálása;
a készletek, berendezések és munkaterületek felügyelete, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak;
az ételek felszolgálási módjának meghatározása és dekoratív módon történő bemutatása;
a szakácsok és más dolgozók eligazítása az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatban;
részvétel a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük figyelemmel kisérése;
különleges ételek és összetett fogások elkészítése, ízesítése és főzése;
higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismertetése és betartatása.
Jellemző munkakörök:
Éttermi műszakvezető
Főszakács
Helyettes séf
Konyhafőnök
Konyhavezető
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
1332 Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője
3161 Munka- és termelésszervező
5131 Vendéglős
5134 Szakács