FEOR számok
Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere
2223 Dietetikus és táplálkozási tanácsadó
A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.
megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése, az étel biztosítása egészséges egyének vagy betegcsoportok számára;
az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése, amelyek a felszolgált, illetve az elfogyasztott ételek tápértékén alapulnak;
táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése, egyének és közösségek oktatása, képzése a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében;
a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése;
táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele tudományos konferenciákon.
Dietetikus tanácsadó, oktató
Élelmezési tanácsadó
Élelmezési üzemvezető dietetikus
Élelmezésprogramozó
Élelmezésszervező
Élelmezésvezető
Élelmezési menedzser
Laktációs szaktanácsadó
Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó
Táplálkozási tanácsadó
Táplálkozáskutató
Terápiás dietetikus
2212 Szakorvos
2231 Ápoló (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)
3311 Ápoló, szakápoló
Feladatai:
megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése, az étel biztosítása egészséges egyének vagy betegcsoportok számára;
az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése, amelyek a felszolgált, illetve az elfogyasztott ételek tápértékén alapulnak;
táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése, egyének és közösségek oktatása, képzése a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében;
a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése;
táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele tudományos konferenciákon.
Jellemző munkakörök:
Dietetikus tanácsadó, oktató
Élelmezési tanácsadó
Élelmezési üzemvezető dietetikus
Élelmezésprogramozó
Élelmezésszervező
Élelmezésvezető
Élelmezési menedzser
Laktációs szaktanácsadó
Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó
Táplálkozási tanácsadó
Táplálkozáskutató
Terápiás dietetikus
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
2212 Szakorvos
2231 Ápoló (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)
3311 Ápoló, szakápoló
—
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 2020. május 28.